Според Олаф Шолц незаконната миграция трябва да бъде намалена

Лидерите на Европейския съюз се споразумяха да използват цялото си влияние, включително търговията, помощта за развитие и визовата политика, за да ускорят връщането на незаконно влезлите в блока мигранти. Те поискаха от Европейската комисия спешно да изготви законопроект. На Европейския съвет в Брюксел, 27-те подкрепиха също и плана на Полша да спре временно приемането на молби за убежище от мигранти, които Беларус и Русия прекарват през източната граница на страната.

Германия въведе граничен контрол на всички сухопътни граници

Държавните и правителствени ръководители обсъдиха и създаването на приемни центрове в страни извън Европейския съюз. Така мигрантите, чиито молби за убежище са били отхвърлени, ще могат да изчакат депортирането си. Германия смята, че по-полезно би било затягане на граничния контрол и бързото връщане.

"Ясно е, че незаконната миграция трябва да бъде намалена. В Германия предприехме мерки, като подобрихме и ускорихме собствените си процедури, въведохме граничен контрол, което доведе до значително намаляване на броя на хората, пристигащи в Германия по нерегламентиран начин. И ще продължим по този път", заяви Олаф Шолц. 

Редактор: Мира Мирчева