Тя разбира за дълговете си 5 години по-късно

Майка се възползва от държавни пари за гледане на дете по програма на Бюрото по труда. След години обаче се оказва, че трябва не само да върне парите, но и да плати голяма лихва. През втората година от майчинството си Петя Лозанова решава да участва в програмата "Родители в заетост", която осигурява помощ при отглеждането на дете.

„Основната цел на тази програма беше първо да стимулира майките да се завърнат по-рано от майчинство на работа и от друга страна да помогне на безработни родители, жени да бъдат назначени към бюрото по труда като детегледачи. След това сме продължили да получаваме 50% от майчинството, което ни се дължи за втората година, в моя случай е около 160лв. на месец, тоест в продължение на 8 месеца аз съм получавала тези 160 лв.”, разказа тя.

НОИ: Малко над 1 600 лв. е средният осигурителен доход за август

Пет години по-късно обаче майката е изненадана неприятно. На работното ѝ място получава известие от НОИ, че дължи пари: „Миналата седмица получих писмо от НОИ, в което ме уведомяват, че дължа над 1200 лв., които съм недобросъвестно приела по сметката си преди толкова години и естествено най-големият проблем и шокиращото нещо тук е, че е начислена страшно голяма лихва, тоест общата сума се получава над 2000лв. в случая. Това е все едно да изтеглиш кредит, да не знаеш и 5 години да ти се трупа наказателна лихва”.

Оказва се, че докато участва по програмата "родители в заетост" Петя няма право да получава обезщетение. Нещо, което тя не е знаела. „С мен се свързаха още няколко жени, знам поне за два идентични случая на моя, подадох жалба към НОИ с молбата да бъде опростена лихвата. Приемаме, че не сме разбрали програмата, че не трябва да получаваме тези допълнителни пари от майчинството, които са ни ги превеждали, но поне лихвата да ни бъде опростена, защото ние за този период от 5 години или докато сме получавали това майчинство, в моя случай 8 месеца не сме имали абсолютно никаква идея, че това не е било в наше право”, каза тя.

Каква е позицията на НОИ?

При завръщане на работа майката попълва заявление-декларация за изплащане на парично обезщетение при неизползване на отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, като едно от декларираните обстоятелствата в него е, че детето не се отглежда от лице, наето по програми за подкрепа на майчинството. Предоставяйки отглеждането на детето на лице, участник в програмата, майката спира да има право на обезщетението. 

Още по темата вижте във видеото.