Кръстовището на „Тодор Каблешков“ и „Черни връх“ вече е отворено

За неопределено време се отлага отварянето на столичното кръстовище на улиците „Опълченска“ и „Сливница“ в София, предаде репортер на БГНЕС. То трябваше да бъде отворено в неделя сутрин, но се оказа, че новината за пускането на движението там, която сам кметът Васил Терзиев оповести, е недоразумение.

От общината твърдят, че журналистите масово не са разбрали кмета Терзиев при брифинга му след извънредното заседание на Столичния общински съвет на 17 октомври, което трябваше да го изслуша по темата със задръстванията в София. Заседанието се провали поради липса на кворум, а по повод задръстванията Терзиев обяви, че на 20 октомври ще бъде отворено движението през три кръстовища - на булевардите „Опълченска“ и „Сливница“, на булевард „България“ и Околовръстното, както и на булевард „Тодор Каблешков“.

Кръстовището на „Тодор Каблешков“ и „Черни връх“ вече е отворено, а това на детелината на бул. „България“ беше отворено в неделя сутрин въпреки възраженията на АПИ.

МРРБ: С АПИ ще продължим да изпълняваме съвестно своите задължения

Оказа се, че в брифинга си Терзиев е посочил третото кръстовище - на „Опълченска“ и „Сливница“, като следващо предстоящо отваряне, но конкретна дата нямало.

Срокът за завършването на кръстовището беше до 13 септември, а огромното забавяне ще остане без последствия за изпълнителя, тъй като е било по обективни причини - в района била открита неизвестна инженерна инфраструктура, освен това имало нужда от технологично време за набиране на здравина на бетона.

Разширяването на „Опълченска“ се извършва от консорциум с водеща компания „Трейс груп“, а стойността на договора е близо 12,2 млн. лв. без ДДС. Контрактът предвиждаше строителството да се извърши за до 225 календарни дни след откриването на строителната площадка.

Редактор: Камена Георгиева
Източник: БГНЕС