Гигантският сьомгов шаран е символ на региона

Огромна риба, смятана за изчезнала, е забелязана три пъти през последните години в река Меконг, съобщава АП.  „Гигантският сьомгов шаран е като символ на региона на Меконг“, казва Чхеана Чхут, изследовател в Института за изследване и развитие на вътрешния риболов в Пном Пен, Камбоджа. Хищната риба може да достигне дължина до четири метра и има характерно „копче“ на върха на долната си челюст. Големите ѝ очи са обградени от яркожълта кожа. 

След последното потвърдено наблюдение през 2005 г. е обявено, че „този вид риба изглежда е изчезнал от региона на Меконг“, казва Чхеана, който е съавтор на проучване, публикувано онлайн в списание Biological Conservation.

От 2017 г. насам биолозите, проследяващи мигриращите видове риби в Камбоджа, развиват отношения с местните рибарски общности, като ги молят да сигнализират за всякакви необичайни наблюдения. Така трите гигантски сьомгови шарана, открити в река Меконг и един приток в Камбоджа между 2020 и 2023 г., попадат в полезрението на изследователите. „Бях наистина изненадан и развълнуван да видя истински „изчезнали“ риби за първи път“, казва Буниет Чан, съавтор на изследването и изследовател в Университета „Свей Ринг“ в Камбоджа. 

Откриха в Дунав смятана за изчезнала в цял свят риба

Изследователите казват, че наблюденията им дават нова надежда за съдбата на рибата. Един от прякорите на въпросния вид е „риба призрак“. „Това откритие е много вълнуваща и положителна новина“, казва Зеб Хоган, рибен биолог от Университета на Невада в Рино, който е част от екипа. 

Но временното изчезване на рибата показва и опасностите, пред които са изправени всички мигриращи видове в река Меконг, която страда от промишлено замърсяване и прекомерен риболов. По реката и нейните притоци са изградени над 700 язовира и има много малко функционални „рибни проходи“, които да помагат на видовете да преодоляват препятствията, казва Брайън Ейлър, директор на програмата за Югоизточна Азия в Центъра „Стимсън“ във Вашингтон, който не е участвал в изследването. 

Биолозите заявиха, че се надяват, че работата с местните общности в Тайланд и Лаос ще им позволи да потвърдят дали рибата все още плува в други участъци на река Меконг.

Редактор: Виктория Гетова
Източник: Христо Кьосев, БТА