Разказва „Дойче Веле”

Тайланд - най-големият център за производство на автомобили в Югоизточна Азия. Страната дори е наричана Детройт на Азия. Но това все още ли е вярно? Тя е видяла автомобилен бум като никоя друга, но и спад като никоя друга. През последните 60 години Тайланд премина от нокдаун, където колите се сглобяват от вносни комплекти, до цялостно производство в 18 завода. Това се дължи на редица фактори, сред които евтината работна ръка, високи тарифи за внос, освобождаване от данъци и споразумения за свободна търговия.

През 1960 г. тогавашното правителство решава да развива автомобилостроенето и цялостното индустриално развитие, затова се вдигат тарифите, дори забраняват вноса на автомобили, за да тласнат напред производствената сфера. През 80-те и 90-те години, Тайланд е един от четирите „азиатски тигри” благодарение на ролята си в производството на автомобили. А през 2023 г. в Тайланд са произведени 1,83 милиона автомобила.

„Преписвали” ли са създателите на новия български суперавтомобил

Но няколко страни в Югоизточна Азия се стремят да отнемат на Тайланд титлата на топ автомобилен център и с напредването на електрическите коли, те имат реален шанс да го постигнат. Може ли Тайланд да отвърне на удара?

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Ускорение” на „Дойче веле”, което се излъчва всеки понеделник от 14:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Редактор: Ина Григорова