Президентът Владимир Путин е домакин на първата среща на върха, откакто през януари БРИКС се разшири до девет членки

Русия е представила предложения за унифицирана депозитарна и клирингова система за страните от БРИКС, тъй като се стреми да убеди членките на организацията да задълбочат финансовото сътрудничество без намесата на Запада, съобщава агенция „Блумбърг”, цитирана от БНР.

Русия се аргументирала за интегрирането на депозитарите на държавите-членки под така наречения чадър BRICS Clear по време срещата на върха тази седмица в Казан, според източник, пожелал анонимност, тъй като въпросът не е публичен, който е видял документа. Целта би била да се осигурят непрекъснати трансгранични транзакции с ценни книжа като алтернатива на системите Euroclear и Clearstream, посочи източникът на „Блумбърг”.

Хампарцумян: БРИКС едва ли ще стигне до степента на интеграция на западния свят

Президентът Владимир Путин е домакин на първата среща на върха, откакто през януари БРИКС се разшири до девет членки, като Обединените арабски емирства, Иран, Египет и Етиопия се присъединиха в организацията към Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Вчера той каза, че развитието на групата показва, че се появява „многополюсен свят” в предизвикателство към съществуващия доминиран от САЩ глобален ред.

Руското финансово министерство не отговори веднага на искане за коментар за направеното предложение, посочва „Блумбърг”.

Въпреки че предложението е технически осъществимо, няма признаци, че повечето членове на БРИКС извън санкционираните Русия и Иран се интересуват от присъединяване към общ депозитар, заяви Олег Вюгин, бивш висш служител на Руската централна банка.

„Повечето страни от БРИКС имат големи икономически връзки със западния свят", каза той и добави, че те няма да искат да се отделят от него.

Русия има ясен интерес да развие алтернативни финансови структури, за да заобиколи безпрецедентните санкции, наложени от САЩ и техните съюзници от Групата на седемте, след като Путин нареди пълномащабно военно нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Най-големите ѝ банки бяха отрязани от международната платежна система SWIFT, а руските сметки в международните депозитари бяха замразени.

Само депозитарът Euroclear притежава около 173 милиарда евро, свързани със санкционирани руски активи, включително обездвижени активи на нейната централна банка.