В допълнение, нивото на фибронектиновия протеин в белите дробове се повишава

Испански учени установиха, че мазните храни могат да допринесат за по-бързото разпространение на рака, съобщи Medical Xpress.

В експеримент върху мишки с тройно отрицателен рак на гърдата изследователи от Националния онкологичен център показаха, че прекомерната консумация на мазнини активира процеси, които помагат на туморните клетки да проникнат по-лесно в други органи, по-специално в белите дробове.

Доц. Аркади Иванов: Кистите в млечните жлези са честа диагноза

Мишките с наднормено тегло показват повишена функция на тромбоцитите, кръвни клетки, участващи в съсирването. Тези клетки били заобиколени от туморни клетки в плътен пръстен, което според учените пречело на имунната система да ги разпознае и унищожи. В допълнение, нивото на фибронектиновия протеин в белите дробове се повишава, създавайки благоприятна „почва“ за закрепване на тумора

Разработиха нов метод за разпознаване на раковите клетки от имунната система

Когато животните преминеха към редовна диета, параметрите се нормализираха и броят на метастазите намаля. Учените предполагат, че проследяването на диетата и активността на тромбоцитите може да подобри ефективността на лечението при хора с рак на гърдата. 

Редактор: Румен Лозанов
Източник: БГНЕС