Традицията датира от времето на саксонските миньори, които през Средновековието развивали ковачеството

В малкото босненско градче Крешево продължава да живее уникална великденска традиция – подковаването на яйца.

Най-младият ковач в района - Матео Ивичевич, усвоява това изкуство от баща си и дядо си. С голямо внимание той прикачва миниатюрни подкови върху яйчени черупки – умение, предавано с поколения.

Започва Великият пост

Традицията датира от времето на саксонските миньори, които през Средновековието са развивали ковачеството в региона. Тогава способността да подковеш яйце е била символ, че чиракът е готов за самостоятелност.

"Аз съм най-младият майстор-ковач в града, а може би и в целия свят. Подковавам яйца от години, наследих това умение от баща си, а той – от дядо ми. Този занаят е дълбоко вкоренен в Крешево и за мен е голяма чест да го практикувам", заяви Матео Ивичевич, ковач в Крешево.

"Този обичай в Крешево има дълбоки корени. Според традицията, всеки чирак, овладял занаята от своя учител, е трябвало да подкове яйце, за да положи успешно финалния си изпит и да бъде признат за майстор", разказва отец Йосип Томас, игумен на ​​Францисканския манастир "Св. Катерина" в Крешево.

Редактор: Виктория Гетова