Възможни ли са контролирани цени на козунака, агнешкото и яйцата в празничната седмица

Инициатива "Великденска кошница" обяви Министерството на земеделието и храните. Идеята е търговците доброволно да предложат достъпни цени с по-ниска надценка. Възможни ли са контролирани цени на козунака, агнешкото и яйцата в празничната седмица? Темата в "Здравей, България" коментираха председателят на Националния съюз на говедовъдите в България Димитър Зоров и Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители".

Зоров подчерта, че когато има желание за една добра инициатива, винаги има възможност тя да се осъществи. По думите му Съюзът на говедовъдите и животновъдите са положително настроени към тази идея и я подкрепят.

Козунаците с активен въглен - хит преди Великден

"Надяваме се, че българските граждани ще получат една качествена българска храна, а не замразено новозеландско, което е внесено, без да се знае кога е замразявано. А българската продукция ще е на достъпна цена и с минималните, нормални надценки", подчерта той. 

И обясни, че всяка верига има различни похвати как да продава определена стока на намалена цена. Той даде пример червените етикети, които сигнализират на потребителите, че дадена стока е на промоция и на по-изгодна цена. Според Зоров подобни "вътрешни акции" се правят целогодишно от търговските вериги. Той беше категоричен, че българските фермери подкрепят това. "Важно е обаче какви продукти ще бъдат поставени в тази кошница. Дали това  ще бъдат български продукти, които познаваме, като примерно агнешкото, българските яйца. Или ще бъдат, чрез различни прекупвачи -  докарани у нас новозеландски замразени агнета?, уточни Зоров. 

Николов посочи, че "при отправена покана в 17:45 вечерта в петък, или една седмица преди празника - инициативата е малко закъсняла".

"Трябваше да се предприеме това поне две седмици по-рано. Даже месец преди това, за да имат време търговците да си направят плановете, как да стане и може би ще има ефект. Доколкото знам в Гърция има подобна акция, но тя е стартирала доста по-рано. Сега вероятно ще трябва да чакаме още една година, за да го направим малко по-добре", заяви той.

Как да разпознаем хубавото агнешко месо 

По въпроса с вноса на новозеландско месо, което се внася у нас силно замразено и без да е ясно качеството му, Николов беше категоричен, че има начини за точното проследяване на тази стока. И обясни, че в ЕС има много ясно изградена такава система, но тя трябва да се "спазва и прилага стриктно и надзорът да си е на мястото". И даде пример. Когато един инспектор отиде в магазина и поиска документацията, може да стигне до фермата, където е отглеждано животното и до нивата, където е пасло.

"Тоест, ние говорим за един надзорен проблем, проблем на контрола на пазара, дали той е адекватен и на място, а не за добросъвестност на някакви вносители. Така че - такава злоупотреба с представяне на месо като българско и прясно, а то да е замразено и вносно - не може да се случи", подчерта Николов. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Редактор: Станимира Шикова