Съветите на диетолога проф. Донка Байкова

Как трябва да се храним и какво да избягваме по празниците, за да не съжаляваме по-късно? Тайната на здравословното и диетично меню разкрива диетологът проф. Донка Байкова.

Тя отрече мита, че замразените храни, включително месо, са вредни. „Те до голяма степен запазват своите нутриенти. Да, леко се окисляват, но е важно разразяването да не се прави в гореща вода”, подчерта експертът. Този метод е безвреден за плодове и зеленчуци, но не и за месните продукти, допълни професорът. По думите ѝ месото трябва да се размразява в хладилник.

Мазните храни ускоряват разпространението на рака

Проф. Байкова разкри как да разпознаем ако рибата е била замразявана, а ни се продава като охладена. „Тя започва да мирише на амоняк, защото белтъците се разграждат”, обясни диетологът.

Дни преди Гергьовден тя развенча и тайните, които крие агнешкото месо. „То е богато на пурини. В човешкия организъм те се разграждат до пикочна киселина. Агнешкото е противопоказно за хората с метаболитен проблем, защото крие риск от подагра”, подчерта проф. Байкова. Препоръката на експертите е месото от агнета да се консумира леко охладено и в никакъв случай горещо, за да може механично да се отстрани излишната мазнина.

Целия разговор гледайте във видеото.

Редактор: Калина Петкова