Проучването е направено от Международния пътеводител за традиционни храни TasteAtlas

Българската баница със сирене се класира на трето място в света измежду 100 различни ястия. Проучването е направено от Международния пътеводител за традиционни храни TasteAtlas по критерии като автентичност, вкус и традиции. На четвърто място е българската шопска салата, а веднага след нея на пето е овчарската. 

"Трябва с мерак да се прави. С мерак!". Така според Донка Рашева става най-вкусната българска баница със сирене. За нея за нужни около 400 грама сирене, 6 яйца, печени кори за баница, малко олио, щипка сода за хляб. Нужни са не една, а две тави. В едната се сипва хладка вода с щипката сода и в нея се „къпят“ корите.

Кулинарен фестивал събира майстори на баницата в село Крушовица

"Тавата, в която ще слагаме корите - намазваме с 1-2 лъжици олио. За да може, след като я изпечем - да я обърнем върху две панички и да се задържи дебелината на баницата. Да е пухкава", споделя тайните си Донка Рашева. 

Така хем изтича излишната мазнина, хем запечената плънка задържа баницита здраво захваната за дъното. После изглежда малко по-лесно. Редуват се кори и плънка с малко олио докато тавата се изпълни. Тук обаче пак е време за майсторлък - отгоре баницата леко се прорязва и се полива със 7-8 супени лъжици от водата, в която са „къпани“ корите, в които се разтваря последната плънка.

Три български салати са в топ 10 на най-вкусните в света

Майсторката на типичната за района налагана баница със сирене и печени кори си обяснява защо това българско блюдо е сред най-харесваните в света и изпреварва и гръцкото саганаки, и аржентинската проволета."Защото е по-пухкава, хранителна е, сочна е", твърди Донка. 

Докато нашенската вкусотия е във фурната Донка прави заготовка за шопска и овчарска салата, които са след баницата съответно на почетните четвърто и пето място в света. Тя лично, като повечето хора от този регион, предпочита шопската пред овчарската салата. 

Повече по темата гледайте във видеото.