Тайната на ястието е в кълцаното месо
Русенското село Хотанца възражда 100-годишна традиция с първия по рода си „Празник на хотанската сарма“. Местните жители вярват, че сармите са символ на уют и гостоприемство, затова са се заели с амбициозната задача да приготвят около 2000 зелеви сарми по автентична рецепта, за да посрещнат своите гости днес.
В Хотанца днешният празник е двоен - освен Деня на народните будители, селото отбелязва и своя празник на сармата, с който се възстановява стара традиция. „Традицията е да бъде с абсолютно всички продукти българско производство. Залагаме, може би сме първите тука в областта, които залагаме първи киселото зеле“, обясни кметът на селото Мелиха Тодорова. Тя разказа, че старата дата на селския събор е била именно първата събота и неделя на ноември и сега читалището възобновява обичая гостите да се посрещат с вкусни зелеви сарми.
В Самоковско отгледаха тикви с размери, достойни за Гинес
Тайната на хотанската сарма се крие в детайлите на нейното приготвяне. За разлика от масовата практика, тук месото не е мляно. „Само с кълцано месо, по което трябва да има мазнинка“, разкри председателят на читалището Деница. Именно затова важна съставка е сланината.
Освен масовото готвене, на площада в Хотанца се провежда и кулинарен конкурс за сарми, приготвени по различни рецепти. Задачата да се определи най-добрата "хотанска сарма" е поверена на специално жури, в което влизат и познатите лица от кулинарното шоу "Hell's Kitchen" - Симона и Царена.
Последвайте ни
