Софийският военен съд го оправда по делото за 4 неизгодни сделки за храни, самолетни части и авточасти за нуждите на армията, сключени през 1999 година.

Новина от последните минути, Софийския военен съд оправда бившия министър на отбраната Николай Цонев по обвинението за неизгодни обществени поръчки.

Софийският военен съд го оправда като бивш директор на управление на доставките към Министерство на отбраната по делото за 4 неизгодни сделки за храни, самолетни части и авточасти за нуждите на армията, сключени през 1999 година.

Обвинението беше за престъпление по служба и се изразява в неизпълнение на служебни задължения по Закона за държавните и обществените поръчки.

Според него, с договорите за доставка на авто и авиационно имущество, Военното министерство било ощетено 970 хил. лева.

Парите отишли в джоба на няколко наши и чужди фирми, които не отговаряли на изискванията по закона за поръчките.

Според прокуратурата, с неизгодните доставки Цонев е превишавал правата си, като многократно е нарушил и не е изпълнил задълженията си по Закона за държавните и обществените поръчки.

Прокуратурата поиска 5 години затвор и 3 години лишаване от право да заема отговорна длъжност за бившия министър, но съдиите изцяло оправдаха Цонев.

На излизане той заяви, че доставките са били в интерес на министерството и че за пореден път не се изненадва от развоя на събитията.