Общината има 7-дневен срок, в който да обжалва...

И още едно решение на Софийския административен съд - начинът на определяне на такса смет в столицата е незаконен. Какво следва?  


Общината има 7-дневен срок, в който да обжалва. Мотивите ги слушаме вече години наред. Въпреки че сами управниците ни признават, че стъпват на изключение в закона за местните данъци и такси.


Това било така, защото им е невъзможно да контролират и пресмятат реално изхвърленото количество боклук. И до ден днешен не само софийската, повечето местни власти вземат за база данъчната оценка на жилището за физическите лица.


Без значение всъщност колко души живеят там и с абсурдната логика, че който има по-скъп апартамент, прави и повече боклук. Поне така излизаше от сметките досега. По настояване на омбудсмана бюджетната комисия в Парламента се ангажира да забрани вратичките в закона и да принуди общините да започнат да изчисляват справедливо.


С нова, по-справедлива методика се ангажира самата Столична управа още през пролетта. Дадоха си срок до септември. Тогава щели да излязат с анализ. Решението - дали да плащаме на глава от домакинството, или например по почина на Белгия и Швейцария на торба изхвърлен боклук, или пък  по друг ред, ще остане за следващия общински съвет.


Засега никой не се наема да отговори ще смогнат ли с нормативните промени на национално и на местно ниво - до началото на новата данъчна кампания. Или и догодина ще плащаме както досега.