Депото обаче ще е готово в края на 2012 година, а заводът - чак през 2015-та...

Започва изграждането на депо за боклука на София. То е част от по-голям проект, който предвижда и строителството на завод за отпадъците. Депото обаче ще е готово в края на 2012 година, а заводът - чак през 2015-та.

 

Като се знае капацитетът на сметището в Суходол, сметката показва, че през 2013-та той ще бъде изчерпан при днешните количества боклук.

 

Общината обаче разчита, че ще прогресира в намаляването на обема на депонираните отпадъци и дава пример как само за една година от 350 хиляди количеството е спаднало до 250 хиляди тона.

 

Благодарение на сепарирането, на това, че едро габаритните отпадъци се извозват на друго място и че кризата сви потреблението и боклука ни.

 

В същото време вече стана ясно, че можело да се наложи и столичната смет отново да поеме към съседни депа – в никакъв случай обаче във вид на бали.

 

Точно заради балирането през 2009 година Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България и пакетираният боклук трябваше да бъде спешно извозен от неподходящите площадки в депа на близо и далеч, че чак и в Харманли.

 

И тогава скъпоструващото упражнение – 100 милиона от софийската хазна, почти удвои цената си, вече с пари от държавния бюджет за компенсации с пари и активи на градовете, които поеха сметта на София.

 

Забавянето на проекта на завода от Столична община обясниха с неуредици от времето на предното министерство. Колкото до цената – тя вече гони тази на интегрирания проект на завода. Или докато го построят през 2015 година, вече ще сме го платили два пъти.