Перлата на северното ни Черноморие е пред реалната заплаха в близко бъдеще да бъде загуби своя чар...

Защитените пясъчни дюни на север от Шабла постоянно стават жертва на туристическия поток в района. Институциите не успяват да се справят със стотиците къмпингуващи по девствения бряг.

 

В ранния септемврийски следобед по 6-километровата плажна ивица между селата Крапец и Дуранкулак преброихме двайсетина каравани и палатки.

 

Магическата местност, запазила автентичните дюни и характерната за тях растителност, привлича туристи от цяла Европа. Без да подозират, французите Жулиен и Мари са разположили своя трейлът върху една от дюните.

 

Младата двойка вече месец обикаля страната в търсене на подобни закътани места. Обиколили са Родопите и Рила, а сега търсят приятния морски бриз около Крапец. Ограничителни табели има, но повечето нарушители търсят черните пътища към плажната зона.

 

Луксозните джипове светят от километри върху девствените пясъци. От плажа се отправяме към горичката непосредствено до плажната ивица. Под сенчестите дървета мирише на скара, а под клоните отлежават тонове боклук.

 

Освен като терен за офроуд с АТВ-та, дюните са жертва на постоянните набези на строители в района, които изгребват пясъка в промишлени количества.

 

Кой руши дюните – туристите или строителите? И в двата случая перлата на северното ни Черноморие е пред реалната заплаха в близко бъдеще да бъде загуби своя чар.