\"Стандарт енд Пуърс\" понижиха кредитния рейтинг на девет страни от еврозоната.

Германският канцлер Ангела Меркел смята, че понижаването на кредитния рейтинг на девет страни от еврозоната от агенцията \"Стандарт енд Пуърс\" потвърждава, че има да се извърви дълъг път, преди да бъде възстановено доверието на инвеститорите.

Също така очевидно е, че ние решително сме тръгнали по пътя на възстановяването на една стабилна валута, на солидни финанси и на устойчив растеж, заяви тя в реч пред конгреса Християндемократическия съюз (ХДС) в Кил, северна Германия.

По-рано еврокомисарят по икономическата и финансовата политика Оли Рен определи като \"погрешно\" решението на рейтинговата агенция \"Стандарт енд Пуърс\" да понижи суверенните кредитни рейтинги на 9 от 17-те страни от еврозоната. Според него, то е взето момент, когато еврозоната предприема решителни мерки по всички направления за преодоляване на кризата.

Еврокомисарят изтъква, че тази ситуация още един път потвърждава необходимостта от бюджетна консолидация и структурни реформи в страните от еврозоната, а също и от ускоряване на въвеждането на постоянно действащ Европейски стабилизационен механизъм (MES), който да замени Европейския механизъм за финансова стабилност.

Досега агенцията е понижила кредитният рейтинг на 9 страни от еврозоната, като последните са Франция и Австрия. /БГНЕС