От септември широкият център на града ще бъде разделен на две зони за паркиране...

Да се паркира в София вече ще е два пъти по-скъпо. От септември широкият център на града ще бъде разделен на две зони за паркиране - синя и зелена.

 

Синята ще обхваща централната градска част между булевардите \"Тодор Александров\", \"Дондуков\", \"Васил Левски\", \"Скобелев\" и \"Христо Ботев\". Час паркинг ще струва 2 лева и няма да може да се паркира повече от два часа.

 

Зелената зона ще обхваща периферията на идеалния център. Час престой в нея ще струва един лев. Там колата ще може да остане максимум четири часа.

 

Зелена зона ще има и по отделни натоварени участъци, като  бул. \"Георги Софийски\", карето около Медицинска акамедия, \"Джеймс Баучър\", \"Никола Вапцаров\", \"Христо Смирненски\" и още улиците \"Цар Иван Асен Втори\", \"Сирак Скитник\" и булевардите \"Мадрид\" и \"Шипченски проход\".

 

В делничните дни и синята, и зелената зони ще работят от 8 сутринта до 7 вечерта, а в събота - от 8 до 2 следобед.

 

Новите цени на зоните бяха приети въпреки възраженията на сини и червени общински съветници, че са високи.

 

„Два лева за синята зона е цена, която се равнява на заплащането синя зона в широкия център на Рим\", коментира Вили Лилков, общински съветник от ДСБ.

Докато с двата лева за синя зона Общината цели да ограничи притока за автомобили към центъра, хората имат избор да дойдат с автомобилите си или без.

 

Тези, които живея в центъра обаче, вече имат своите автомобили и нямат избор. Те трябва да приемат новите тарифи, които им позволяват да паркират между четири преки.

 

15 лева на месец ще е цената за живеещите в синята зона. Ако платят за цяла година - 150. За жителите на зелената зона цената е 10 лева на месец. Ако платят накуп за годината - 100. За втори автомобил тарифите стават тройни - 450 лева годишно за синя, и 300 лева годишно за зелена зона.

 

От гражданска инициатива \"Справедливост\" вече обявиха, че ще обжалват новите цени в съда.  И според ДСБ цените не са обосновани и не е формулирано за какво точно плащаме.

 

Цените за служебен абонамент  в  синята зона ще са 650 лева, за зелена - 450.  Солени тарифи гласуваха днес и за нарушителите. Скобата скача от 10 на 30 лева. Плюс 2 лева за всеки час престой със скобата. Ако до 7 вечерта не сме се разплатили, идва паякът и вдигането на колата ще ни струва още 60 лева.

 

Репортер: Рада Богданова