Само в Мияги жертвите са над 9000, а 2 800 се водят безследно изчезнали...

Година след зловещото бедствие една от най-силно засегнатите префектури все още не може да се възстанови от кошмара. Само в Мияги жертвите са над 9000, а 2 800 се водят безследно изчезнали. Градчето Натори е сред тези, в които белегът от стихията все още е прекалено явен.

 

Цели планини от останки от боклуци, разрушени къщи и изоставени по крайбрежието кораби. Това е наследството, оставено от земетресението и вълните-цунами, които промениха завинаги живота на десетки хиляди хора в северозападна Япония.

 

Семейство Отомо е загубило всички свои вещи по време на бедствието и оттогава насам живеят във временно жилище. Надяват се скоро да имат свой собствен дом, но бавният прогрес по възстановяването на града им носи ежедневно разочарование.

 

Местните власти са изготвили 10-годишен план за възстановяване, който трябва да бъде извършен на три етапа. Година след бедствието обаче първият етап – почистването, е завършен на едва 5 процента. А финансирането е огромен проблем, предвид тежката икономическа ситуация, в която се намира островната държава.