Освен цените на яйцата и тези на свинското и агнешкото месо тръгват на горе...

Земеделските производители и животновъдите могат да изгубят част от обещаните държавни субсидии, ако се окаже, че спекулират с цените на продуктите си преди празниците. Това заяви земеделския министър Мирослав Найденов.

Месец преди Великден, освен цените на яйцата и тези на свинското и агнешкото месо тръгват нагоре. Земеделският министър не отрече спекула, но и не прибърза да каже от къде идва тя: „Някои работят на принципа „ден година храни\". Нека не обвиняваме производителите директно. Много често те произвеждат и предлагат на търговците на нормални цени, но след това по веригата цената до крайния потребител отива до небесата.\"

За това през следващите три дни предстоят срещи между заместниците на Мирослав Найденов и производителите на най-търсените преди Великден продукти.

Разпореждането било на премиера, който включил в анализа на пазара и министрите на финансите и икономиката - Симеон Дянков и Трайчо Трайков.

„Ако производителите необосновано вдигат цените, използвайки наближаващия празник, ще има корекции по отношение на намеренията на държавата към тях като субсидии\", обеща министър Найденов.

Ако пък тримата министри открият, че цените скачат при търговците, проблемът ще трябва да се разгледа от други отговорни институции, заяви Найденов.

 

Освен за цените на стоките преди празниците обаче, трябва да внимаваме и за тяхното качество. За това предупредиха от Комисията за защита на потребителите. Експертите спират от пазара близо 150 опасни артикула всяка година. А често, заради повишеното потребление, някои търговци ни предлагат залежала стока. При това - на необосновано високи цени.


Вижте повече във видеото.