Проверката започна през август миналата година...

Днес се очаква яснота по въпроса има ли картелно споразумение между големите търговци на горива. В ранния следобед представители на Комисията за защита на конкуренцията са поканени на заседанието на икономическата комисия в парламента. 

 

След като вече повече от седмица Комисията за защита на конкуренцията довършва становището си по подозренията за картел при горивата, днес очакваме някаква яснота. Проверката започна през август миналата година по сигнал, че различни бензиностанции продават на еднакви цени, независимо дали зареждат от рафинерии в България, или чужбина.

 

Миналата седмица парламентът отхвърли като решение мораториум върху цената на горивата. Тогава икономическият министър заяви, че цените вече са толкова високи, че само война в Близкия изток можела да ги вдигне и още. Тази седмица вече караме на нови, по-високи цени, след като в събота „Лукойл\" увеличи бензина и дизела.

 

Новите-стари основания са вдигането на цените на суровия петрол на световните пазари и скъпият долар. С разлика от по една стотинка на литър, на различните бензиностанции, най-масовият бензин А 95 сега струва 2 лева и 63 стотинки. А дизеловото гориво удари 2 и 68. При доказани нарушения на правилата за конкуренция, търговците на горива ще бъдат глобени с до 10 процента от оборотите им за предходната финансова година.

 

Репортер: Рада Богданова