Афганистански преводач се опита да се вреже в група морски пехотинци...

Американски военни представители потвърдиха, че вчерашният инцидент в американската военна база \"Кемп бастиън\" в Афганистан е бил опит за атентат. Афганистански преводач се опита да се вреже в група морски пехотинци. Те се бяха събрали да посрещнат министъра на отбраната Лион Панета. Междувременно, продължава гневът на афганистанците след убийството на 16 цивилни в неделя.

 

Нападението вчера бе извършено в момента, когато самолетът на министъра на отбраната на САЩ Лион Панета кацаше на летището на територията на базата. Откраднат автомобил навлязъл с висока скорост в зоната на пистата и се подпалил. Водачът успял да изскочи от кабината, обгърнат от пламъци.
Днес обаче бе съобщено, че той е починал от получените изгаряния. Според военни камионът бил използван за превоз на гориво. До инцидента афганистанецът работел като преводач в базата.

 

При нападението бе ранен и британски войник. Междувременно над хиляда души излязоха днес на протест в град Калат, в южната част на Афганистан, срещу убийството на 16 цивилни от американски войник. Протестите бяха предизвикани от съобщението, че убиецът е преместен във военен затвор в Кувейт.

 

Участниците в демонстрацията настояват той да бъде съден в Афганистан и да получи най-тежката възможна присъда. Американските военни власти изведоха убиеца от страната под предлог, че той ще бъде държан в следствен изолатор в Кувейт до края на следствието.