Въпреки това, крайният потребител може да не усети разликата...

Москва може и да намали цената на газа, който продава на България, но това едва ли ще се отрази в сметките на потребителите в следващите няколко месеца. Според директора на „Булгаргаз" - Димитър Гогов  евентуалното поевтиняване вече е било „изядено".

Газовата компания поиска почти 26 на сто скок на цената на газа от април, а Държавната комисия ограничи поскъпването до 12.7 процента. Това увеличение на цените на „Булгаргаз", обаче може да оскъпи парното и топлата вода в страната между 4 и 12 процента.

Ако се договарят по-ниски цени, „Булгаргаз" ще поиска корекция, но от планирания скок от 26 на сто. Все още не е ясно дали и кога ще видим намаление на сметките си.

Оказва се обаче, че няма прецедент Комисията да е намалявала цените на топлофикациите при положение, че тримесечието, в което те действат вече е настъпило.

Според Ангел Семерджиев, обаче,  има начини това да стане макар и по-късно през годната.

Семерджиев отчете, че цените, които Комисията определя са пределни и топлофикациите могат да продават под определените прагове. От топлофикационните дружества упрекнаха газовата компания, че поредното вдигане на цената на газа ще доведе до увеличаване на дълговете им.

Новите задължения на дружествата към „Булгаргаз" вече достигат 200 милиона лева. За няколко месеца просрочията на „Топлофикация – София" са се увеличили с над 100 процента.

 

Повече по темата - вижте във видеото.

 

Репортер: Нели Тодорова