Причина са плановете на Министерството на околната среда да плащаме екотакса за всеки изразходван кубик.

Всички абонати ще плащат по-висока цена на водата. Причина са плановете на Министерството на околната среда да плащаме екотакса за всеки изразходван кубик. Така, според националната водна стратегия, сме щели да използваме водните ресурси по-пестеливо. В стратегията е предвидено също колкото повече вода изразходваме, толкова по-скъпо да я плащаме.

Новата водна стратегия предвижда нов ред за формиране на фактурите, които ще плаща всеки от нас. По новата методика ние ще виждаме в сметката и включена екотакса, която е свързана с пречистването на използваната вече вода. Екотаксата от 2-3 стотинки за кубичен метър и сега е калкулирана в сметките, защото ВиК операторите плащат такса водоползване на държавата. Министър Нона Караджова твърди, че по-високи инвестиции във водния сектор са наложителни: „Ако не се погрижим за нашите съоръжения, които са амортизирани, строени преди 50-60 години, ще стане като в приказката – вода газим, жадни ходим."

От Българската асоциация по водите смятат, че у нас цените за водоснабдяване са едни от най-ниските в Европа. Това според тях означава, че секторът не може да се модернизира поради липса на капитал.

В сектора предстои и окрупняване. От 52 ВиК дружества ще останат само 28 – колкото са и областите.

Новата стратегия предвижда повече яснота относно собствеността на язовирите и инфраструктурата.

Вижте повече по темата във видеото.

Репортер: Димитър Лъжов

 

Цялата централна емисия Новини може да гледате на Nova Play.