Природозащитният център е създаден по проект по ОП „Околна среда”...

 

В нов „Горски дом" около 20 защитени видове растения и животни имат реален шанс да оцелеят. В природозащитния център, създаден по проект по Оперативна програма „Околна среда", има семенна банка за изчезващи растителни видове, площадка за подхранване на застрашени птици и лаборатория за научни изследвания. Всичко това се намира почти на билото на планината в Природен парк „Врачански Балкан".

 

„Малките уютни стаички за гости се оказа, че се ползват основно от учените на БАН, които изучават района, правят така нареченото картиране на местообитанията и видовете от европейската екологична мрежа „Натура 2000", каза министърът на екологията Нона Караджова.

 

В лабораторията ще бъдат изучавани основно девет вида планински растения. Един от тях е келереровия центрантус, който е изчезващ по света вид. Намира се само в България. Люспестото изтравниче пък вирее само във Врачанкия Балкан.

 

Доброволци ще събират семената на деветте растения, които ще се съхраняват в специална семенна банка и ще бъдат изследвани в лаборатория.

 

Ценният в световен мащаб египетски лешояд също ще получи своя шанс чрез инициативата на Природен парк „Врачански балкан". 

 

НИКОЛАЙ НЕНЧЕВ – ДИРЕКТОР НА ПП „ВРАЧАНСКИ БАЛКАН"

 

„Египетският лешояд е един от видовете, чиято популация на територията на парка е застрашена. От шест двойки преди 7-8 години сега са две и даже не знаем дали те ще се завърнат. Ние в момента извършваме подхранване на една площадка, която се намира в билната част на планината, защото един от миграционните европейски пътища на птиците на територията на парка „Виа аристотелис" е по дефилето на Искър и след това по дефилето на Струма", обясни Николай Ненчев, директор на „Врачански Балкан".

 

Чрез подхранването хората тук се надяват, че ще подпомогнат популацията на този ценен в световен мащаб и изчезващ вид и ще задържат поне още 1-2 двойки в района. Вярват, че „Горски дом" реално ще се превърне в своеобразен щаб за съхраняване на биологичното разнообразие и развитие на туризма.