Увеличен е броят на полицейските автомобили оборудвани с професионална техника...

Нови радари ще следят скоростта на водачите по пътя към морето. От Пътна полиция в Бургас съобщават, че освен досега работещите стационарни камери, има поставени и нови. Увеличен е броят на полицейските автомобили оборудвани с професионална техника.

 

Освен да се бори с безразсъдната скорост на водачите, Пътна полиция в Бургас предприе действия и срещу опитите за  корупция от страна на нарушителите зад волана.

 

В бургаски регион стационарни камери за контрол на скоростта зад волана има в участъците за Созопол и Поморие. От дни е поставена и на правия участък след магистралата, посока Бургас. Там ограничението на скоростта е 90 км /ч.

 

Въпреки знаците за ограничение на скоростта, само седмица след поставянето му, радарното устройство е заснело над 700 нарушители.

 

„Освен стационарните установки имаме към момента три мобилни системи, които работят на територията на град Бургас и община Несебър", каза гл.инсп. Желю Танев, началник сектор „Пътна полиция" - Бургас.

 

До началото на туристическия сезон техният брой ще се увеличи.

 

Екипът ни сяда в една от колите оборудвани със мобилна система. Въпреки знаците за ограничение на скоростта в населеното място, нарушители на липсват.

 

„Най-честото нарушение е в диапазона от 21 до 30 километра. При извънградско има случаи с доста висока скорост, тоест, с 40 над позволеното, 50 и нагоре", каза Събин Дочев, младши автоконтрольор в „Пътна полиция" – Бургас.

 

И едно предупреждение за нарушителите зад волана. В Бургас всяка служебна кола на КАТ е оборудвана със система за видео контрол на действията на пътните полицаи. Така всеки опит за даване на подкуп ще бъде документиран. До месец всеки един от униформените ще разполага и с видеокамера, която ще е закачена на ревера му.

 

„И да отпаднат тези съмнения за корупционно поведение на служителите. Информацията се съхранява определен период от време.Едновременно с това по защитен канал се предава в Дежурната на областната дирекция и  съответно в сектор „Пътна полиция" и се наблюдава в реално време", каза  гл.инсп. Желю Танев.

 

Репортер: Цеца Алексова