Ако до 7 юни жилищната сграда няма Акт 16, хората трябва да напуснат...

 

След дълги години напразни опити да получат акт 16 за жилищата си, 40 семейства викат на помощ експерти от Строителен контрол.  Резултатът в техния и още стотици подобни случаи е, предвиденият от закона - те трябва да излязат на глава със строителя или да си търсят нови къщи.

 

Акт 16 строителят е обещавал още за края на 2006 г. Миналата година пак пред медиите той тържествено обеща, че до края на 2011-та година всичко ще е приключило.

 

Акт 16 обаче няма и до днес. Така се оказва, че хората живеят тук незаконно, с цената на нови кредити за неотложни поправки на построеното.

 

Това, че строителят е пропуснал и предпазните перила, всъщност е малкият проблем на тези хора, защото тук конструктивното решение е падане.

 

„Това, което трябва да бъде отстранено, то ще бъде отстранено" , увери предприемачът по телефона.

 

За начало обаче строителят спешно трябва да добави водопровод. През 2005-та година „Софийска вода" му е издала официално писмо, че през неговия имот не преминава законен провод и че такъв трябва да се изгражда.

 

С досегашното решение за водата строителят така и не е стигнал до Акт 16. Без него, на 7 юни семействата трябва да напуснат сградата. Заповедта е на ДНСК, в изпълнение на закона за устройство на територията.

 

От строителния контрол обясниха, че дават достатъчно дълъг срок, така че предприемачът да се справи.

 

Най-после общината се зае да помага на потърпевшите. И на строителя - за последна отсрочка, ако не до юни, до септември да прокара водопровод.

 

От "Софийска вода" се канеха още днес да спрат водата на хората. След среща при кмета Фандъкова, отстъпиха. Дойдоха да го съобщят с охрана.

 

Репортер:  Рада Богданова

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.