Създаването на пазар на здравните услуги ще подобри цялата система...

 

Българското здравеопазване се нуждае от единен модел, който да даде стабилност на цялата система. Какви са необходимите промени, които трябва да се направят, за да се подобри системата, коментираха в студиото на „Здравей, България" д-р Тони Стайкова и д-р Александър Заимов.

 

В момента родното здравеопазване се лута между два модела - на бюджетното финансиране и на здравноосигурителната система. За да се подобри тази картина, е необходимо България да реши по кой път точно ще поеме, заяви д-р Заимов, който е един от най-добрите уролози и андролози в страната.

 

Един от най-важните фактори е кой управлява цялата система и кой носи отговорността към нея. Вариант на решение, което е факт в редица други държави, е създаването на пазар на здравните услуги, където пациентът да има избор кой и къде да го лекува. По този начин здравното заведение или лекар ще получава парите за неговото лечение. Сега средствата се дават директно на здравното заведение и ако има достатъчно то лекува хората, в противен случай лечение не се назначава, независимо, че има чакащи пациенти, критикува андрологът.

 

По отношение на ноу-хау, което родната система може да вземе за пример, д-р Стайкова пък, сподели опита си от многото специализации, които е имала в различни държави. Въпреки критиките, които са отправени към една медицинска система като английската, има много какво да се научи от нея, добави тя. Етиката, професионалните норми за поведение, както и организацията на английското здравеопазване са позволили една много добра практика на лекарите. Като цяло в англосаксонската система има справедливост при разпределеността на ресурсите и на достъпа до услуги от пациенти, с което, за съжаление, българската здравна каса не може да се похвали, завърши специалистката.

 

Последната тема от разговора в студиото беше за спешната медицинска помощ. И двамата медици бяха категорични, че тя е ангажимент на държавата, както е по цял свят и това няма общо със закриване на болнични заведения.