Те искат отмяна на специфичните правила и норми към новия устройствен план на града.

Над хиляда души излязоха на протест в защита на Морската градина във Варна. Те искат отмяна на специфичните правила и норми към новия устройствен план на града. Опасенията са, че те ще бъдат използвани за допускане на строителство в парка.

Протестиращите искат в новия общ устройствен план на Варна да залегне пълна забрана на строежите в Морската градина. Защото сега,  специфичните правила и норми допускали изграждане на нискоетажни обекти с обществено предназначение.

„Покрай тях по най-лесния начин могат да се сложат барове, ресторанти, заведения", коментира Иван Бояновски, който беше част от протестиращите.

Десислава Кирова-Илиева пък констатира, че откакто Морската градина била раздадена, имало построени хотели и мини хотели.

„В Общия устройствен план, той е в зелен цвят, тоест това е за озеленяване, за парк и не може да се строи по никакъв начин. Колкото по-бързо се приеме ОУП, толкова по-бързо това става закон. Тоест никакво строителство там не може да бъде извършвано", гарантира Данчо Симеонов, областен управител на Варна.

Според общинските съветници и областния управител, устройственият план трябва да бъде приет максимално бързо, защото щял да прекрати строителните апетити към парка.

Екозащитниците обаче са категорични, че въпреки успокоенията, протестите ще продължат до налагане на пълна забрана за строителство в морския парк.

Репортер: Искра Урумова

 

Гледайте цялата късна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.