И двамата са в добро състояние, но междувременно се изясняват причините за инцидента...

 

След консултация с невролог и анестезиолог двамата пилоти, които катапултираха вчера при инцидента с МиГ-29 край Граф Игнатиево късно снощи са били транспортирани от Военната болница в Пловдив във Военномедицинска академия София. Състоянието им е добро, те са контактни и адекватни, обясниха от лечебното заведение.

 

Травмите и на майор Илия Дойчинов и на капитан Петър Методиев са характерни за пилоти, на които се е наложило да катапултират, обясняват лекарите. В столицата са им направени специализирани изследвания, които не е било възможно да бъдат извършени в Пловдив. В следващите месеци военномедицинска експертиза ще установява дали ще могат да летят отново.

 

В момента екип от специалисти уточнява състоянието им. Междувременно, независима комисия, назначена от министъра на отбраната, разследва причините за инцидента.


Тази сутрин беше направен втори оглед на катастрофиралия МиГ-29. Разследващите все още не са открили черната кутия на самолета. Надяват се тя да е оцеляла след пожара. Към момента се работи по две версии.


От авиобазата не потвърдиха, но и не отрекоха появилата се информация, че машината е излетяла с прикрепена бака с керосин. Предполага се, че именно съприкосновението на баката и края на двигателите с полосата е причина за избухналия пожар. Военна полиция и следователи разпитват ръководителя на полетите, летците и техническия екип на авиобаза Граф Игнатиево.


След инцидента е отменен планираният за днес ВИП ден на летище Граф Игнатиево с демонстративни полети на български и американски самолети. Родните ни МиГ-ове останаха на пистата.

 

Министърът на отбраната Аню Ангелов отказа да коментира версиите за станалата вчера аварията със самолета МиГ- 29. Той обясни, че държавата няма да купува нови изтребители от този вид, защото през 2007 г. всички МиГ-ве са минали капитален ремонт.

 

Репортер: Благой Бекриев

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.