Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността поиска разследване на престъпленията...

 

 

Върховният представител на Европейския Съвет по външната политика и сигурността Катрин Аштън определи като "непростимо" извършеното вчера клане в Ал-Кубеир, Сирия, и поиска "пълно разследване" на "ужасните престъпления".

 

"Категорично осъждам жестокото насилие и смъртта на десетки цивилни, сред които жени и деца, вчера в селищата Ал-Кубеир и Маарсаф в провинция Хама в Сирия", заяви Аштън в комюнике и призова за "цялостно разследване на ужасните престъпления".

 

"Важно е да установим без отлагане кой е отговорен за клането", каза още тя и допълни, че "е напълно неприемлив и непростим" фактът, "че в една от страните в конфликта, независимо дали това е режимът или силите на опозицията, продължават да се извършват тези ужасни актове на насилие срещу невинни граждани".

 

ЕС "осъжда категорично всички опити за блокиране прилагането на плана от шест точки на специалния пратеник Кофи Анан", се казва още в комюникето.

 

Междувременно Белият дом също осъди новото възмутително клане в провинция Хама в Сирия и отказа на властите в Дамаск да позволят на ООН да проведе разследване, като заяви, че това е "обида за човешкото достойнство". "САЩ осъждат най-остро възмутителните убийства на цивилни, сред които жени и деца  в Ал-Кубеир, провинция Хама, за които съобщават множество достоверни източници", заяви говорителят на президента Барак Обама Джей Карни.

 

"Това и отказът на сирийския режим да позволи на наблюдатели на ООН да влязат в района, за да проверят информациите, е обида за човешкото достойнство и правосъдието", заяви Карни в комюнике. "Няма никакво възможно оправдание на продължителния отказ на режима да спазва задълженията си от гледна точка на мирния план на Кофи Анан", допълни Карни. Според него отказът на сирийския президент Башар ал-Асад "да поеме отговорността за ужасяващите действия няма никаква стойност и само подчертава нелегитимния и неморален характер на неговата власт".

 

"Бъдещето на Сирия ще бъде определено от сирийците и международната общност трябва да покаже солидарност, за да подкрепи легитимните им стремежи", допълни говорителят на Обама.