това потвърди министърът на икономиката Делян Добрев...

 

Руската компания "Росатом" може да построи един блок на АЕЦ „Козлодуй", вместо два за АЕЦ "Белене". Това съобщи генералният директор на държавната фирма Сергей Кириенко, цитиран от ИТАР-ТАСС. Българският министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев потвърди, че се работи по въпроса. 

 

Делян Добрев потвърди, че с руската компания „Атомстройекспорт" се работи по въпроса за изграждането на 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй"

 

„Имаме регистрирана проектна компания още от преди един месец. Условията за допълнителен блок на готовата вече площадка в АЕЦ „Козлодуй" са много по-добри от тези в „Белене", обясни Добрев. 

 

Бившият енергиен министър Румен Овчаров изрази съмнение, че управляващите изобщо работят по въпроса за нов атомен блок: „Цялото това приказване е пясък в нашите очи, да мислим че нещо се случва. Нищо не се случва".

 

От левицата твърдят, че проектът „Белене" е в пъти по-напреднал от  хипотетичният строеж на нов реактор в „Козлодуй". 

 

„В „Белене" имаме проект, който ако не беше решението на правителството, можеше реално да се стартира строителството. За съжаление в „Козлодуй" нещата ще изискват няколко години. Пет години, може би', изчисли лидерът на левицата Сергей Станишев.

 

За да покажат, че не се отказват от Белене, от понеделник от БСП започват да събират подписи за референдум за строежа на атомна централа в „Белене". До края на юли трябва да бъдат събрани поне 500 хил. подписа, за да може въпросът с референдума да бъде обсъден в парламента. 

 

Репортер: Ина Гълъбова