Ако Гърция излезе от еврозоната и българите работещи там се върнат, икономиката ни ще затъне...

Рецесията в Европа ще продължи през цялата 2012-та година, прогнозира пред Нова ТВ бившият външен министър на Италия Франко Фратини. Той е на мнение, че европейските лидери трябва да обсъдят пакет от мерки, който стимулира растежа на бизнеса.

Мнението на най-силната икономика в Европа – германската е, че трябва да се следва стриктна финансова политика, която предвижда вдигане на данъци и орязване на средства.

Бившият външен министър на Италия е у нас за участието си във Форума за Балканите, на който София е домакин. Според Франко Фратини рецептата за справянето с кризата в Европа не бива да се обвързва само с рязане на разходи, а с мерки които да стимулират развитието на бизнеса.

„Рецесията ще продължи през цялата 2012 година. Ще зависи изцяло от нас, като започнем от Европейския съвет този юни, до колко Европа ще е подготвена да реагира", каза Фратини.  

Той е категоричен, че не трябва да се допуска излизането на Гърция от еврозоната.

„Стабилността на Гърция е решаваща за ЕС. Не мога дори да си представя Гърция извън еврозоната. Еврозоната не е автобус, на който можеш да се качиш и от който да слезеш. Еврозоната е семейство, в което хората са свързани по между си", каза още бившият външен министър на Италия.

Според Фратини другото ще означава обезценяване на гръцката драхма с 50 % спрямо еврото, още първата седмица, в която тя се върне като национална валута. Основният канал, по който България може да бъде застрашена от евентуален негативен сценарий в Гърция е чрез българите, които работят там, твърдят наши икономисти.

„Може би говорим за 200 – 300 хил. човека, които, ако преценят че новите им доходи в Гърция след евентуална нова валута не ги задоволяват, ще решат да се върнат в България. И българската икономика не е готова да го поеме", каза Георги Ганев, икономист от Център за либерални стратегии.

При такава хипотези може да се появи напрежение в системата за социална сигурност, прогнозира Георги Ганев.