Междувременно хиляди велосипедисти излязоха голи в Мадрид в знак на протест...

Пакетът финансова помощ за Испания може да достигне до 100 милиарда евро. Това стана ясно след днешния конферентен разговор между министрите на финансите от еврозоната. По време на разговора Мадрид формално е поискал помощ за рекапитализация на банките си. С това Испания стана четвъртата държава от еврозоната, която иска финансова подкрепа.

Международният валутен фонд изчисли, че за стабилизирането на испанските банки ще са необходими най-малко 40 милиарда евро. Финансовите министри от Еврозоната обаче прецениха, че помощта може да достигне до 100 милиарда евро. До момента правителството е дало 15 милиарда евро за рекапитализирането на няколко малки регионални банки. Помощта за най-голямата обаче може да достигне 23 милиарда и половина, изчислиха експерти.

По-рано днес министърът на индустрията каза, че правителството ще се въздържи от действия поне до 21-ви юни. Тогава ще излязат резултатите от независимия одит на банковата система, направен от две независими агенции-оценители.

Испания е подложена на натиск от Брюксел да предприеме спешни действия, за да стабилизира икономиката си. Европа е притеснена допълнително и поради факта, че в края на следващата седмица предстоят избори в Гърция, чиито изход е неясен.

Междувременно няколко хиляди велосипедисти преминаха чисто голи по улиците на Мадрид. По този начин те протестираха срещу липсата на средства за безопасни пътища, срещу икономическата криза и съкращенията във всички отрасли на икономиката.