Допитванията показват, че левицата ще спечели. Вторият тур е на 17-ти юни...

46 милиона френски избиратели са призовани да гласуват за нов парламент. Основният залог на днешния вот е дали да се даде мнозинство на левицата в Националното събрание, след избирането на социалиста Франсоа Оланд за президент преди малко повече от месец.

Последните допитвания до общественото мнение показват, че левицата ще спечели вота. Това би помогнало на новия президент да изпълнява по-лесно своята програма. Социалистите на Франсоа Оланд се надяват да спечелят пълно мнозинство в долната камара на Парламента, само с помощта на Зелените. Ако това стана те няма да имат нужда да прибягват до подкрепата на Левия фронт на Жан-Люк Меланшон.

За пълно мнозинство са необходими 289 от общо 577 места. Десницата на досегашния президент Никола Саркози - Съюз за народно движение, се очаква да спечели 35%.

Крайнодесният Национален фронт се надява да затвърди постигнатото от Марин льо Пен на изборите за президент преди месец, когато на първия тур тя спечели близо 18%. Крайната десница има шансовете да вкара свои депутати в парламента за първи път от 15 години.

Най-оспорвана битка ще бъде тази в бившето миньорско градче Енен-Бомон, където лидерите на крайната левица и на крайната десница Жан-Люк Меланшон и Марин льо Пен се борят за едно и също място.

Избирателните секции затварят в 21:00 часа българско време, а вторият тур е на 17 юни.