Сергей Лавров беше категоричен, че страната му няма да подкрепи употребата на сила...

 

Увеличава се натискът върху Русия да промени подхода си спрямо Сирия. Няколко държави вече предупредиха, че страната се е устремила към гражданска война. Държавният секретар на Съединените щати Хилари Клинтън предупреди Москва, че рискува да загуби влиянието си в Близкия изток, ако не действа по-конструктивно.

 

Руският външен министър Сергей Лавров беше категоричен, че страната му няма да подкрепи употребата на сила срещу Сирия. Малко вероятно е Китай да гласува за такава стъпка в Съвета за сигурност на ООН. Пред репортери по време на посещението си в Иран Лавров заяви, че Москва не може да пренебрегне това, което се е случило в Либия, където резолюциите на ООН са били пренебрегнати от НАТО. 

 

Размяната на реплики между Русия и Съединените щати продължава и може да се превърне в дипломатически скандал, отбелязват анализатори. Ирански медии цитираха думите на първия руски дипломат, че Вашингтон снабдява с оръжие сирийските бунтовници. 

 

По-късно Сергей Лавров уточни, че е имал предвид американските оръжейни доставки за региона като цяло. Вчера американският държавен секретар Хилари Клинтън обвини Русия, че продава бойни хеликоптери на Сирия. Руският външен министър отрече и настоя, че всъщност става въпрос за противовъздушни защитни системи, което не нарушава международните закони.