Алексис Ципрас, обяви, че партията му "Сириза" представлява бъдещето на Европа.


Лидерът на радикалната левица в Гърция Алексис Ципрас обеща да състави "правителство на всички гърци в понеделник". В реч на последния предизборен митинг в Атина, той заяви, че неговият кабинет ще гарантира оставането на страната в еврозоната.

Пред събралото се множество, лидерът на "Сириза" - Алексис Ципрас, обяви, че партията му представлява бъдещето на Европа. Той обяви, че е готов в понеделник да сформира правителство на всички гърци. Така щяло да бъде гарантирано оставането на страната в Еврозоната.

„Не на меморандума за банкрут! Да на еврото и на национален план за икономическо възстановяване, който ще защити народа от фалит", каза Ципрас.

Ръководената от него партия е фаворит на предстоящите в неделя повторни парламентарни избори. Според последните проучвания на общественото мнение, "Сириза" и "Нова демокрация" ще получат почти равен брой гласове.

Анализатори коментират, че в този случай е малко вероятно Ципрас да успее да състави сам новия кабинет и вероятно ще търси коалиция. 

Световните медии припомнят, че радикалният лидер е обещавал многократно да отмени спасителния план за Гърция, съгласуван с международните кредитори. Според плана Гърция получи финансиране на цената на болезнена програма с икономически мерки.

Всичко за предстоящия вот в следващите дни ще научаваме от специалния пратеник на Нова ТВ в Гърция - Данаил Глишев.