Все повече ферми у нас налагат високи стандарти за отглеждане...

След щастливите кокошки в България се появиха и щастливи крави. Все повече ферми у нас налагат високи стандарти и за отглеждането им. Животните се хранят при специален режим, а помещенията, в които живеят, са с определени размери, така че да се движат спокойно.

 

Ралица е сред кравите с най-висок принос в добива на мляко във фермата. Средно на ден всяка крава дава по 30-31 литра, а доенето става по специален режим.

 

„Кравите се доят три пъти на ден, както и три пъти на ден се хранят. Вкарали сме ги в режим – през осем часа се доят и през осем часа се хранят", обясни Николай Гълъбов – собственик на кравеферма.

 

Една по една кравите изчакват търпеливо ред за доене, след което сами поемат към клетката с апаратите. Високият млекодобив е резултат не само на строгия режим във фермата. Всяка от кравите има собствено място за хранене, разходка и спане.

 

За да е щастлива, всяка една крава трябва да има минимум 20 квадрата собствена територия. И не само – трябва да има и специално меню.

 

„Да няма борба за място, да няма борба за храна – всичко това я кара тази крава да се чувства спокойна и да произвежда мляко", каза Галин Асенов – управител на кравеферма.

 

„Една крава трябва да има нужната квадратура за нея – нейното легло, нейното място. Виждате вентилатори – те трябва да осигурят техния уют", допълни собственикът.

 

Едва след като е осигурен пълният уют, една крава се чувства истински щастлива.

 

„Познавам я по това, че лежи, преживя, чувства се добре, не е умърлушена, това е добрата крава. Трябва да е спокойна, трябва да е нахранена, трябва да е здрава", разкри Галин Асенов.

 

И не само. За всяка от тях се полагат специални грижи.

 

„Добрият външен вид – това е здраве за кравата", категоричен е управителят.

 

За пълното щастие във фермата се грижат 20 работници.

 

Репортер: Георги Георгиев