Собственици на заведения и артисти създадоха специално движение...

Месец след като пушенето на закрито беше забранено, бизнесът вече отчита загуби. Оборотът на нощните клубове е намалял с близо 45%, а много от заведенията били на път за затворят врати, обясниха от Браншовата организация на ресторантьорите.

Преди месец, когато тютюнът на закрито все още беше позволен, ви заведохме в един наргиле бар. В навечерието на забраната, управителите бяха сериозно разтревожени. Месец по-късно те казват, че много неща са се променили в бизнеса им.

Наргиле още може да се пуши, но то трябва да се приготвя само с ароматни съставки, не и с тютюн. По думите на специалистите, по този начин ефектът от аромата на самото наргиле вече го няма.

Промяната в концепцията, в комбинация с хубавото време навън, рязко изпразнило заведението. Колективът на заведението е бил от 7 човека, а сега екипът е от трима души.

Засега клубът не е заплашен от фалит, за разлика от много други, които вече обмислят да закрият бизнеса си. Затова от бизнеса искат да се върне по-либералният режим – отделни зали за пушачи и непушачи, на първо време, поне в нощните заведения.

В защита на свободния избор на пушачите, собственици на заведения и артисти създадоха и специално движение.

Още следващия месец ще има един ден, в който много заведенията ще затворят врати, в знак на несъгласие с крайните забрани.

Подробности вижте във видеото.

Репортер: Яна Николова