Събитието е насрочено за петък, в 10.00 часа и ще се проведе пред сградата на ВСС...

Магистрати, представители на неправителствени и правозащитни организации и обикновени граждани организират протест срещу уволнението на председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова. Събитието ще се състои в петък, в 10.00 часа пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС).

 

Служителите на Темида, които категорично подкрепят колегата си, се канят да отменят всички свои дела, насрочени за утрешния ден.

 

"Решението ВСС да уволни Мирослава Тодорова е не само поредната проява на дефектната и непредсказуема дейност на този орган, то е еманация на зависимостта на ВСС от конюнктурни интереси и последователна проява на безпринципност и двоен стандарт. То минава всяка граница на търпимост, защото в контекста на добре известните на всички ни обстоятелства, разкрива истинската неспособност на органа на самоуправление на съдебната власт да отстоява независимостта й и да бъде гарант за пълноценното й функциониране. Мирослава Тодорова е единственият съдия в съдебната система, която е уволнена за три просрочени съдебни акта", пишат в позицията си съдии от Софийския районен съд, Софийския градски съд, Софийския апелативен съд и Върховния касационен съд.

 

С отворено писмо в защита на отстранения магистрат излязоха и 11 младши съдии от цялата страна.

 

"Ние познаваме съдия Тодорова като преподавател в Националния институт на правосъдието и за нас тя е символ на истинския съдия – със задълбочени правни познания, с твърд характер, неподдаващ се на каквото и да било влияние. Тя възпитаваше у нас независимост, човечност и постоянен стремеж към професионално усъвършенстване. По времето, когато беше преподавател, тя продължаваше да разглежда и започнатите от нея дела, за да не се налага колегите й от Градския съд да ги започват отново", гласи посланието на младшите съдии.

 

В социалната мрежа Фейсбук е създадена група, която призовава гражданите да се включат в предстоящия протест. Подкрепата си вече са изразили повече от 100 потребители. Част от тях са написали в коментарите си, че ще присъстват на демонстрацията, въпреки че не живеят от София.