В Долни Цибър има два водопровода, които не работят...

Криза с водата от години мъчи хората в дунавско село. В Долни Цибър има изграден водопровод, но по него не тече вода. Живеещите там разчитат само на кладенците в дворовете си, но водата от тях е негодна за пиене.

 

Водата от помпите е негодна за пиене и често от нея излизат пясък и мръсотии. Хората обясняват, че подпочвените води са много плитки и при по-високо ниво на река Дунав септичните ями се наводняват. Тогава зачестяват вирусните инфекции и стомашно-чревните разстройства.

 

В момента има около седем-осем деца, както и възрастни с разстройство и с повръщания, съобщи личният лекар в селото. Според него една от причините е това, че няма централно водоснабдяване.

 

Въпреки че водата не става за пиене, хората от селото нямат голям избор.

 

В село Долни Цибър има изградени два водопровода. Единият е направен още преди 20 години, но не влиза в експлоатация, защото е предвиден да черпи вода от източник в съседното село. Там обаче се получило свлачище и тръбите били разрушени. Вторият е изграден до къщите на хората преди две години, но и той не работи засега. Кметът на селото Камен Димитров обаче ни увери, че до края на октомври вече в селото ще има питейна вода.

 

Затова обаче ще са нужни още оборудван трафопост и помпена станция.

 

Репортер: Биляна Борисова