Атентаторът опитал да наеме кола под наем с фалшивата си шофьорска книжка...

На третия ден след безпрецедентния терористичен акт в Бургас, все повече се разплита мистерията около организацията на атентата.

Криминалисти проверяват морския град и всички съседни селища за жители, видели атентатора, или станали свидетели на пребиваването му у нас. Оказа се, че лицето на няколко пъти е видян в град Поморие.

Местните обаче се опасяват за говорят за това, тъй като смятат, че новината ще предизвика отлив на туристи от морските курорти. В града обаче усилено се говори, че младият мъж, сочен за атентатор, е нощувал в къща в Поморие, в близост до историческата Яворова къща.

Спокоен и видимо уравновесен, младежът потърсил да наеме автомобил от местна агенция за рент-а-кар. Служителят си спомня, че това се случва в неделя.
 
„Идва, уговаряме се за кола. Показва книжка. На книжката е с дълга коса, а иначе е с къса. Иска колата за четири дни, а в деня, когато дойде, я иска за един ден. Отказваме му колата, връщаме му парите и си тръгва”, разказва Петьо.
 
В понеделник мъжът се връща във въпросната фирма. Говори кратко със служителите на английски, с характерен арабски акцент. Облечен е спортно, държи се възпитано и не проявява агресия. След като му връщат парите – 50 лева, дадени като капаро за наема на колата, той само благодари и си тръгва.
 
„Каза, че бил от Равда, че там е настанен. Нямал паспорт, само книжка. Тя обаче 100% е фалшива, защото там е с дълга коса, и то неестествена за цвета на косата му”, обясни служителка от туристическата компания
 
В Равда екипът на Новините на Нова установи, че подобно лице е забелязано само от двама таксиметрови шофьори. Днес те не бяха на работа на пиацата, а според съгражданите им просто се страхуват за живота си.

Местните хора разкриват още, че атентаторът не е бил сам, а със съучастници, които може би са в страната.

В деня на атентата мъжът се е придвижил до летището с такси. Установено е, че е обиколил района явно с опознавателна цел, съобщи окръжният прокурор на Бургас Калина Чапкънова.

Разследващите продължават да събират информация за атентатора и евентуални негови съучастници. Какво каза вътрешният министър Цветан Цветанов по темата - гледайте във видеото.

Репортери: Мария Цънцарова

                 Елена Тенева