Президентът на БФС: "Аз съм последният човек, който може да бъде обвинен, че не спазва правилата"

Ръководството на Черноморец Бургас поиска президентът на БФС Борислав Михайлов да подаде незабавно оставката си. На брифинг в Бургас, ръководството на клуба изтъкна три случая, в които е сериозно ощетен.


На първо място това е промяната на наредбата за евроучастниците, която беше извършена към края на първенството и лиши четвъртия от „А“ група от право да играе в Лига Европа за сметка на финалиста за купа България. Към нарушенията според Черноморец, са случаите с Анисе и все още неуредените взаимоотношения за Мишел Платини. И двамата понастоящем са футболисти на ЦСКА.

„Настоявам президента на БФС Борислав Михайлов да подаде незабавно оставката си поради невъзможността да се справя с управлението на БФС съобразно с действащите нормативни актове” - заяви изпълнителният директор на Черноморец Пламен Киряков.  

Той бе категоричен, че Черноморец завежда съдебен иск срещу БФС с търсене на имуществена отговорност и ще сезира УЕФА за това, че от БФС подават невярна информация към европейската централа с цел прикриване на злоупотребите на ЦСКА. Изпълнителният директор на клуба съобщи, че искането им по всяка вероятност ще бъде подкрепено и от други клубове. Киряков разкри, че ЦСКА са заплашили Черноморец с протекциите си както на родната централа, така и на премиера Бойко Борисов.

Същевременно Борислав Михайлов обяви чрез официално съобщение в сайта на БФС, че няма намерение да подава оставка.

"Аз съм последният човек, който може да бъде обвинен, че не спазва правилата - и най-яркото доказателство за това е, че съм избран за член на Изпълкома на УЕФА. Не за първи път трябва да напомня, че има избрани независими комисии към БФС и всички решения те взимат абсолютно самостоятелно, а не под мое давление или натиск. Живеем в демократична държава и всеки, който желае да се кандидатира на следващия Конгрес, има това право и може да изкаже мнението си на този форум. Конгресът ще бъде догодина и това е ясно. Дотогава ще продължа да изпълнявам задълженията си справедливо, както винаги е било!" - гласи обръщението на Михайлов.

От администрацията на БФС внесоха и повече яснота около визираните от Черноморец казуси:


"По случай 1 (промяната на регламента за Купата на България): Наредбата за достъп до турнирите на УЕФА е приета през месец май 2011 година въз основа на актуалния действащ правилник на УЕФА. През месец октомври в Български Футболен Съюз е получено ново циркулярно писмо от УЕФА. Тъй като турнирът е на УЕФА, БФС е длъжен да се съобрази с новото циркулярно писмо. Забавянето на съобщението е поради небрежно отношение на човек от Международния отдел, който е понесъл своето наказание.

По случай 2 (казусът „Анисе"): Към настоящия момент всички комисии към БФС са разпуснати и предстои сформирането им на следващия Изпълком. След като новата СТК бъде сформирана, всички документи по случая „Анисе" ще й бъдат предоставени.

По случай 3 (неправомерно издаден лиценз на ПФК ЦСКА АД заради дължими суми по трансфера на Мишел Платини): Във въпросните три години, в които е издаван лиценз на ПФК ЦСКА АД, Лицензионната комисия към БФС, която е сертифицирана от УЕФА, е била целогодишно проверявана и одитирана от УЕФА и не е намерено никакво нарушение при издаването на лиценз на ЦСКА. Последните документи, касаещи претенциите на ПСФК „Черноморец Бургас" АД, са изпратени на УЕФА от Лицензионната комисия към БФС на 16 юли. "