Тимът ни отстъпва на Турция с 65:70

Българският национален отбор по баскетбол стартира участието си в изключително престижния турнир European Basketball Tour София 2012 с поражение от Турция с 65:70 точки. Въпреки това, тимът на Росен Барчовски се представи изключително достойно срещу сребърния медалист от последното световно първенство.


Българите започнаха срещата в зала "Арена Армеец" със стартова петица Божидар Аврамов, Чавдар Костов, Иван Лилов, Христо Николов и Николай Върбанов. Подмладеният състав на Турция, в който отсъстваха големите звезди от НБА Хидо Тюркоглу и Ерсан Илясова, доминираше в началото на мача и с по-добра игра поведе след края на първата част с 19:14.

Силната игра на Чавдар Костов, реализирал две поредни тройки четири минути преди почивката, вдъхнови отбора ни за обрат, достигнал впечатляващите 9 точки в средата на третата четвърт.

Чудесните изяви на българите в нападение обаче отстъпиха място на стабилизираната защита на съперника и в крайна сметка Турция си върна инициативата и на свой ред поведе с 9 точки - 66:57, близо 4 минути преди финалната сирена.

До края на двубоя, България намали пасива си до 3 точки при 66:63, но в крайна сметка гостите триумфираха с 70:65.


Най-резултатен за тима ни бе Николай Върбанов с 18 точки, който се отличи и с 16 борби. С 14 точки се отчете Чавдар Костов, а измъчваният от контузия капитан Филип Виденов добави 8 .

За Турция със 17 точки най-полезен бе бившият играч на Кливланд Кавалиърс Семих Ердем, който от новия сезон се завръща в родината си и ще играе в Ефес.


Утре България играе с Украйна, а в четвъртък излиза срещу Полша. И двата мача са от 18 часа в зала "Арена Армеец".