Този път причината е стари задължения за неплатено гориво


Втори български кораб е задържан в чужди води. Плавателният съд е на фирмата „Сийборн трейд”, чийто кораб "Свети Николай" бе задържан с три тона кокаин от испанските власти.

Корабът „Варна-5” е задържан край Истанбул като залог за стари задължения за неплатено гориво.

„Варна-5” плава под български флаг и е с екипаж от 21 души.

„Корабът се прибирал в България за ремонт. В момента той е на котва южно от Истанбул в Мраморно море. Нямам информация някой да е пожелал да слиза. В такива случаи нормално е екипажът да си чака корабособственикът да се разплати и да се приберат с кораба в България”, заяви за Нова ТВ Сергей Църнаклийски, изпълнителен директор на ИА „Морска администрация”.

От „Морска администрация” обясниха, че в началото на юни името на кораба е било променено от „Варна-5 ” на „Свети Георги”.

Вероятно по това време е бил прекръстен и другият кораб на фирмата. Преди да получи името „Свети Николай” плавателния съд, на който бяха открити трите тона наркотици, се казвал „Бургас-3”. Това разказа сестрата на помощник-механика на „Свети Николай” Лилия Станева.

Тя допълни, че брат й обяснил, че собственикът на фирмата имал много задължения и че корабът „Бургас-3” не може да влезе в нито едно пристанище, не може да заради от нито един доставчик.  

Предполага се, че преди три дни Дойчин Дойчев е пътувал до Истанбул, за да уреди задълженията на втория си кораб „Бургас-5” преименуван на „Свети Георги”. Но не е успял.

Изпълнителният директор на агенция „Морска администрация” Сергей Църнаклийски обясни, че преименуването на един кораб не го освобождава от плащането на стари задължения.

„Самият кораб си има един уникален номер. Този номер не се променя. Във всичките документи този номер си остава, така че и 10 пъти да смени името си, този номер си е един и същ”, поясни Църнаклийски.

На 18-ти август специализираната прокуратура у нас повдигна обвинение за участие в организирана престъпна група срещу Дойчин Дойчев, който е оператор на корабите „Свети Георги” и „Свети Николай”. Той може да излезе от ареста най-рано във вторник. Обвинение получи Руслан Колев, който също беше задържан по случая у нас.   

Моряците на борда на кораба "Свети Георги" не са получавали заплати от няколко месеца. Фирмата на арестувания Дойчин Дойчев няма средства да поеме транспорта им от Турция до България и всички служители ще трябва да търсят сами начин да се приберат до родните си места.