Наблизо има газоразпределителна станция и завод за боеприпаси


Опасен пожар лумна в сметището край Русе. Пламъците обхванаха площ от няколко десетки декара, а облаците дим се виждаха от километри. Пожарникарите са категорични, че огнената стихия е предизвикана от човек.

Само за 15 минути огненият ад край Русе се разрасна. По първоначални данни причините са високите температури.

Три бяха горящите огнища, но пламъците прескачаха от едно място на друго заради вятъра.

„В първите минути на пожара най-голяма опасност представляваше възможността той да излезе от района на сметището и да тръгне в посока към града или към Николово, където знаете има опасни обекти”, каза Пламен Стоилов, кмет на Русе.

В непосредствена близост се намира газоразпределителна станция. Превантивно е спряно подаването на природен газ, за да се предотврати евентуална експлозия. В района е и завода за боеприпаси Дунарит.

В гасенето на пожара участват 4 противопожарни автомобила. С водоноски и фадроми, които засипват горящите участъци помагат частни фирми. Силният вятър и голямата горещина обаче затрудняват действията им.

„Работата няма да е никак лека и ще продължи и следващото денонощие. На територията на областта имаме още 2 пожара, които трябва да ликвидираме”, каза комисар Димитър Павлов от пожарната в Русе.

Според огнеборците, човешка ръка е предизвикала пожара.  

Безотговорността на отделни хора създават предпоставка за заплаха на живота на много хора и за много финансови щети”, каза още кметът Стоилов.

Няма опасност от екологично замърсяване на района.

Репортер: Олга Василева