Имамите и кметовете са естествените неформални водачи на мюсюлманите, твърди Ахмед Башев

Около 300 мюсюлмани се събраха пред Окръжния съд в Пазарджик, където днес, 18 септември, започна дело срещу 13 души, обвинени за разпространението на радикален ислям в България, проповядване на салафитско направление на исляма и налагане на шириатска държава. Подсъдимите не се признаха за виновни.


Пряко включване от съда в Пазарджик осъществи репортерът на Нова, Златина Иванова, която разговаря с районния мюфтия на Благоевград Айдън Мохамед. Той категорично отрече информацията в България да е забранявано на мюсюлманите в България да гласуват.


„Самите мюсюлмани са естествения коректив на имамите, тъй като заплатите на имамите идват от набирателни, доброволни сметки от самите мюсюлмани. Местното население събира сума, която я привежда в Главното мюфтийство и след осчетоводяване, привежда заплатите на имамите по банков път”, заяви Айдън Мохамед.

 

Той допълни, че самите мюсюлмани няма как да допуснат подобно нещо.

 


На въпрос дали имамите са получавали пари или дарения, постъпили от чужбина, Айдън Мохамед прикани следствието да докаже подобни твърдения и допълни, че не разполага с подобна информация.


Водещият на предаването, Милен Цветков, осъществи скайп връзка с кмета на община Гърмен, Ахмед Башев. Той заяви, че „това, което се прави в момента, тази поръчка и този цирк, едно единствено нещо се постига – омраза между религиите и омраза между хората”.


На въпрос защо имамите проповядват да не се гласува в България, Ахмед Башев отговори: „защото имамите, кметовете и директорите на училища в селата са естествени неформални или формални водачи. И тяхната дума се слуша на мегдана, на площада, в кмъчмата, на улицата и къде ли не. Смисълът е след като 20 години нищо не се случва, няма да се гласува”, допълни той.


Припомняме, че сред подсъдимите по делото в Пазарджик са районния мюфтия на Пазарджик Абдулах Салих и ходжата на Сърница - Саид Мутлу, сочен за ръководител на българския клон на нелегалната радикална организация „Ал Уакф ал ислями”, финансирани от Саудитска Арабия. Сред тях има жена, която е преподавател в Благоевградско.


Основните обвинения са за налагането на антидемократична идеология и отричането на всичко, несъобразено с идеологията на Салафизма. Другите обвинения са за ръководенето и членуването в радикална организация, налагаща ново тълкуване на исляма.
Според проповядваното учение всяко дете се ражда мюсюлманин и единствения справедлив строй е мюсюлманството. Организацията у нас бе разбита през 2010 г.


Какво още казаха засегнатите страни гледайте във видеото.