Закупуването им е включено в проектобюджета на Столична община

С по-малък бюджет догодина в София ще има повече видими подобрения, обещават ни от кметството. През 2013-та столицата ще разполага с един милиард и 214 милиона лева.


Според общината парите за догодина ще са по-малко само защото за строителството на метрото ще постъпят по-малко евросредства.


През 2012-та за метрото имаше 300 милиона лева, докато тази година за 2013-та проектобюджетът е със 129 милиона лева по-малко, оттам се получава разликата, обясняват от общината.


Иначе от там очакват да повишат собствените си приходи в сравнение с миналата година. Категорично обаче това няма да е за сметка на основните данъци и такси.


Обещаните видими подобрения от догодина ще струват скъпо и в евро.  


Сред тях - всички автобуси-ветерани в градския транспорт най-после ще излязат в пенсия. Ще се купят 158 нови и най-старият автобус вече няма да е на 34, а на 13-14 години.


Чакат се още 20 нови трамвая и 10 влака за метрото.


Крупната инвестиция от общо 140 милиона евро ще е по програма "Околна среда" на Европейския съюз.


За догодина вече беше обещано и гладко "Цариградско шосе" - днес стана ясно, че 20-те милиона за него ще се търсят от Европейската инвестиционна банка - като част от 50 милионен еврозаем за инфраструктура.


За насъщните нужди от почистване - скоро и на сняг, общината е заделила с милион и половина лева повече от миналогодишните 87.
Повече ще се инвестира и в образование и култура.


Повече по темата може да гледате във видеото.


Репортер: Рада Богданова