Общината е нарушила принципа на равнопоставеност и действалата тогава наредба за малките поръчки

Сметната плата констатира нарушенията около софийската зала „Арена Армеец”.
 
Конкурсът за транспортния достъп до новата спортна зала от края на 2010-та се води малка обществена поръчка. Сметната палата констатира, че с изискването си към кандидатите - да са имали приходи по минимум 3 милиона лева за предходните три години, общината е нарушила принципа на равнопоставеност и действалата тогава наредба за малките поръчки.

„Трябва да има завишени изисквания. Не можем да си позволим друго, защото какво означава не могат новосъздадени фирми да кандидатстват? А кой ще носи отговорност, когато тези фирми, нямайки опит, спрат строежа?”, коментира кметът  на София Йорданка Фандъкова.

От общината изтъкват още, че никой от кандидатите не бил обжалвал условията. През март 2011-та с фирмата, построила и самата зала, е сключен договор за 1 133 000 лева с ДДС - за транспортния достъп до залата.

Месец по-късно от него отпаднала частта за канализация и отводняване. Оказало се, че дейностите са в инвестиционната програма на "Софийска вода".

 „В хода на изпълнението на този проект „Софийска вода” стартира реализацията и изпълнението на част от своята инвестиционна програма”, поясни зам.-кметът на София по транспорта Любомир Христов.

Сметната палата констатира, че е последвала неоснователна замяна на дейности. Така са се появявили и парапети, и светофарна конструкция.

„В крайна сметка дейностите, които са разплатени към изпълнителя, са на стойност по-ниска от тази, която е записана в договора”, допълни още зам.-кметът по транспорта.

Остават препоръките на Сметната палата, с които общината вече се е заела и е длъжна да изпълни - да си подобри вътрешните правила за провеждане на обществени поръчки.

Репортер: Рада Богданова