В последните две-три години има тенденция "мулетата" да поглъщат наркотика в течно състояние

„За последните 10 месеца имаме над 35 случая на хванати с наркотично вещество. Преобладават амфетамините, дизайнерските наркотици и кокаина. Имаме и няколко други случая с хашиш и марихуана. Последните две-три години се забелязва една тенденция, в която наркотикът, който те поглъщат, да е в течно състояние. И самите ампули, които се поглъщат, вътре са с течен кокаин, което много трудно се улавя от рентгените. Така че те предпочитат в последно време този тип кокаин”.


Това заяви пред камерата на Нова Стефан Бакалов – началник отдел „Борба с наркотрафика” на летище София.


По думите му е възможно наркотичното вещество да бъде поставено от друг човек и пътникът, който го пренася да не знае, че пренася такова наркотично вещество, но това е само 1% от случаите на задържани куриери.


Бакалов обясни, че всеки един куфар има поне 15-тина места, където може да бъде укрито наркотичното вещество. „Има едни пластмасови куфари с твърди корици, където самият кокаин се излива от пластмасата, така че изглежда съвсем като страница на страна на куфара”, допълни специалистът.

 

Той допусна, че българите, осъдени на смърт за трафик на наркотици в Малайзия вероятно са знаели, че пренасят нещо незаконно. По думите му случаите на поставена дрога в куфар, без знанието на собственика, са само един процент.


Митничарите са склонни да вярват, че българите са знаели, че пренасят наркотик, защото са направили опит да го укрият.


„Метаамфетамините са били укрити в двойно дъно на куфар - заяви пред Нова Стефан Бакалов. - Възможно е наркотичното вещество да бъде поставено от друг човек и пътникът, който го пренася да не знае, че пренася точно такова наркотично вещество или точно такова количество, но много рядко. В 99% от случаите знаят”.


Затова и отхвърлят вероятността  българите да са мислили, че пренасят виагра, защото първо тя не е забранена и второ не изглежда като метаамфетамините.


Целия разговор може да гледате във видеото.